Hedersuppdragen på bröllopet

alvius.se

Hedersuppdragen på bröllopet !

Bestman


Det förväntas av en bestman att hålla tal på bröllopet. Men ta det lugnt, andas in och känn ingen press. Tänk på att du är där i egenskap av att vara vän och inte som underhållare.


Man behöver inte krångla till sitt tal som bestman. Berätta bara hur mycket du tycker om din vän, vad han betyder för dig och om hur glad du är över att han hittat kärleken.


Strunta i fjantiga rim och uddlösa humorlösa poänger. Skriv ned dina ord och läs gärna upp dem för en provgrupp i förväg.  Lycka till!


Marskalk


Marskalk är tärnornas manliga motsvarighet. Brudgummens uppvaktning kallades förr brudsvenner, de var fem vänner eller släktingar som hade i uppgift att beskydda brudparet på väg till och från kyrkan och de bevakade vagnarna med brudens hemgift.


Marskalken går i par med tärnan bakom brudparet in . Marskalken går bakom brudgummen och tärnan bakom bruden.


Marskalken, liksom tärnan, brukade historiskt vara ogifta då de går tillsammans uppför altargången och är man gift var det lämpligt att göra endast med sin äkta make/maka.


Den korrekta klädseln för marskalken anses vara samma som övriga gäster har. Dock är det idag vanligt att marskalken har frack även om enbart brudgummen har frack och övriga gäster kostym. Detta gäller främst när tärnan har lång klänning.


Tärna


Som tärna ska du vara högtidsklädd men bör inte bära vitt eller en "finare" klänning än vad bruden har. I regel betalar du för din egen utstyrsel. Om däremot din kompis ställer speciella krav på klädseln, som att ni ska köpa eller hyra färgmatchande klänningar, kan det vara på sin plats att diskutera utgifterna. Ta den diskussionen tidigt för att undvika missförstånd. Det är en inte alls ovanlig idé är att matcha tärnklänningens färg med bröllopets färgtema.


Ett farväl till ungmötiden

Själva ordet tärna betyder uppvaktande jungfru. Numera reagerar ingen ifall tärnan är gift. Under medeltiden var det däremot livsviktigt att tärnan var jungfru. Då samlades bruden med sina tärnor för ett farväl till ungmötiden, de lögades, drack gott och hade trevligt. Idag lever bruket kvar i och med att tärnan, det vill säga du och dina vänner, oftast är initiativtagarna till möhippan.


Håll koll på toalettbesök

Era främsta uppgifter under bröllopsdagen är att hjälpa bruden med påklädning och att hålla henne på gott humör. Det är ni som ska se till att hon får i sig tillräckligt med näring trots att det är hektiskt, nervöst och spännande. Det är också ni som ska hålla koll på hennes tider, samt inte minst hennes kläder! Kan låta konstigt nu men det är inte världens enklaste sak att utföra ett toalettbesök iklädd krinolin.


Rätta till slöja och släp

Under vigselakten är det er uppgift att hålla i brudbuketten samt att rätta till slöja och släp. Det kan också vara så att ni väntas läsa en text eller en dikt.

Är det fler marskalkar så går tärnor och marskalkar sida vid sida i brudföljet. Som tärna får du ofta själv en mindre bukett till vigseln som du kan krama om. Bra inte minst för att du då vet vad du ska göra med händerna.

Annat som förväntas av dig är att du håller tal vid bröllopsmiddagen.


Toastmaster/Toastmadam


Förberedelser

1. Prata ihop dig med brudparet och se till att ni har en samstämd syn på din roll. I en del fall består toastmasterns uppgift i att enbart presentera tal vid middagen och i andra fall att fungera som själva navet i hjulet. Detta kan innefatta uppgifter som att ordna med ris att kasta efter vigseln, inhandla rekvisita till spex och se till att lokalen har allt som behövs inför festen.


2. Gäster som vill hålla ett tal eller spexa kontaktar dig. För en så trevlig bröllopsfest som möjligt kan du se till så att du vet vad alla talen i korta drag handlar om. Blanda och mixa känslomässiga tal med spex och roliga tal.


3. Koordinera med den köksansvarige så att ni båda har ett talschema med hålltider. Det är viktigt att ni både vet när ett tal ska hållas och när maten kommer in. Tal bör passas in mellan rätterna.


Under bröllopsmiddagen

Det är under själva middagen du har dina huvuduppgifter. Ta det därför lugnt med alkoholen så att du är på topp men glöm inte att ha kul också. Kom ihåg att du inte ska stå i centrum, det ska brudparet göra.


1. Visa alla gäster var det finns kartor över bordsplaceringen och se till så att alla finner sin plats.


2. Presentera dig när alla har satt sig till bords. Då kan du även gå igenom praktisk information, såsom var toaletter finns och vilken tid bensträckare kommer att äga rum.


3. När du introducerar talare kan du berätta vilken relation denne har till brudparet och kanske någon kul anekdot som värmer upp gästerna. Eftersom du ofta ska göra dig hörd kan det vara lämpligt med ett tillbehör för att få gästernas uppmärksamhet. Varför inte införskaffa en ringklocka eller spela upp ett kort musikintro.Roliga spex

För att bröllopsfesten inte ska bli tråkig och stel är en av huvudpoängerna som toastmaster att se till att brudparet och gästerna har kul. Få brudparet att skratta och lokalen att gunga med lekar och spex.


Nyckelleken: Dela i hemlighet ut nycklar till flera kvinnliga gäster. Ställ dig sedan upp under middagen och säg till brudgummen att nu när du gift dig så antar jag att vår relation är över och jag måste väl lämna tillbaka den här" och lämna en nyckel till brudgummen. Fråga sedan om det finns några fler som kanske har nycklar och låt alla kvinnliga gäster komma fram en och en och lämna sin nyckel.


Skoleken: Placera brudparet på två stolar med ryggarna mot varandra och be dem ta av sig skorna. De ska sedan byta en sko med varandra så att de har ena v varje i handen. Sedan ställer du ett antal påståenden och de ska svara genom att hålla upp skon för den som påståendet stämmer bäst in på. Du kan exempelvis fråga vem som städar oftast eller vem som lagar godast mat. Troligtvis kommer brudparet inte alltid vara eniga och det kan frambringa en hel del skratt.


Undvik otrevligheter

Det är ditt jobb att avstyra sådant som inte får ske.


★ Låt inte farbror Göran ställa sig upp, svajig som Bambi på is och utbringa en skål med de inledande orden "Gratulerar Hanna och Pontus" när det i själva verket är Hanna och Rickard som gifter sig. Håll koll på kommande talares berusningsgrad.


★ Informera tydligt talarna i förväg om en tidsram de ska hålla sig inom. Runt tre minuter brukar vara en lagom maxlängd. Om en talare börjar bli alltför långrandig är det din uppgift att få talaren att avsluta sitt tal. Du kan exempelvis ta ögonkontakt med talaren och diskret peka på din klocka.


Glöm inte kärleken


Som toastmaster är det viktigt att du inte glömmer att fira kärleken mellan brudparet, det är trots allt därför ni är där.


Hylla brudparets kärlek till varandra med en fin överraskning. Du kan filma brudparens närmaste familj och vänner när de delar med sig av sina tankar om brudparets kärlek. Låt den ackompanjeras av stämningsfull musik och


bilder på brudparet och visa den under middagen. Eller överraska med att någon ställer sig upp och sjunger brudparets favoritlåt under middagen.


Kyrkomarskalk kallas de vänner eller släktingar till brudparet

som tar emot i kyrkan och visar gästerna till sina platser. Ju närmare släkting och vän ju närmare altaret. Brudens gäster/vänner sitter traditionellt på vänstra sidan i kyrkan och brudgummens på högra. Kyrkomarskalkarna går sedan först när brudparet kommer in i kyrkan, en på var sida om altargången, och om det finns fler kyrkomarskalkar än två går dessa sist efter tärna och marskalk.


© 2016 Erik Alvius